Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, warto zadbać by był przy okazji zdrowy. Czasami w kilka minut możemy przygotować zdrowe i pożywne śniadanie, które da nam siły na pierwsze godziny dnia.

Śniadanie jako ten posiłek, który uchodzi za najważniejszy powinno odpowiadać za 30% całodniowej wartości kalorycznej. Jest to między 450 a 650 kcal, zależnie od zapotrzebowania dziennego – może być oczywiście więcej jeżeli mamy odpowiednio dobraną dietę. Warto wiedzieć, iż badania wskazują, że osoby które jedzą śniadania regularnie rzadziej chorują na cukrzyce, choroby serca oraz są szczuplejsze. Przejdźmy do meritum. Wybierając pieczywo należy sięgać po pieczywo pełnoziarniste lub graham. Jeżeli lubimy płatki to zbożowe z jęczmieniu lub owsiane będą najlepsze. Możemy także spożyć musli, które najlepiej będzie przygotować samodzielnie. Przepis jest bardzo prosty – starczy wymieszać płatki owsiane z orzechami i suszonymi owocami. Wszelkie produkty zbożowe to źródło węglowodanów złożonych, błonnika, ale również witaminy B. Jeżeli lubimy mleko, należy wybierać te które mają zawartość tłuszczu nie większą od 2%. Do śniadania warto sięgnąć po jogurt naturalny, kefir albo maślankę (oczywiście też naturalne). Do każdego śniadania powinny zostać włączone warzywa albo owoce. Warzywa podajemy w każdej formie, tak jak kto lubi. Owoce wybieramy świeże, z danego sezonu. Zimą można sięgnąć po owoce mrożone, które będą idealnym dodatkiem do jogurtu naturalnego.

Jeżeli lubimy wędliny to wybierajmy te najchudsze takie jak polędwica czy szynki drobiowe. Ryby również będą odpowiednie – dobry wybór to tuńczyk oraz inne tłusty ryby, posiadające dużo kwasów omega-3. Świetnym wyborem na śniadanie są również jaja. Ten produkt możemy przygotować na różne sposoby, jednak najlepiej bez smażenia tak by ograniczyć tłuszcze. Skoro o tłuszczach mowa, jakie najlepiej wybierać? Jeżeli mamy wybrać między masłem a margaryną to wybierzmy masło, jednak również należy je ograniczać. Wspomniane już orzechy będą również odpowiednie na śniadanie. Należy spożywać je z umiarem, ponieważ są dość kaloryczne, jednak dostarczają wielu cennych dla zdrowia wielo i jednonienasycownych kwasów tłuszczowych oraz składniki mineralne i witaminy tak potrzebne każdego dnia. Pamiętajmy, jedzenie śniadania warunkuje dobre nawyki żywieniowe, a produkty które wymieniliśmy powyżej będą idealnym rozpoczęciem dnia jeżeli będą spożywane w odpowiednich proporcjach i z głową. Omijajmy cukry oraz tłuszcze trans, które nie są dla nas zdrowe ani potrzebne. Cukry znajdziemy w owocach, które również w odpowiednich proporcjach będą dla nas świetnym rozpoczęciem dnia.