Dieta kapuściana przez wiele osób była wskazywana jako tak, która pozwala szybko utracić tkankę tłuszczową. Zakłada ona jedzenia dużej ilości warzyw w postaci zup, których głównym składnikiem będzie nie co innego jak kapusta.

Dekadę temu ta dieta miała swoje pięć minut. Sama dieta nie trwa długo, bo 7 dni, a jej podstawowym składnikiem jest kapusta – może być biała lub włoska, a niekiedy przepisy wskazują również kapustę kiszoną. Dieta ta pozwala na zrzucenie ok 5 kg w ciągu jednego miesiąca, jednak utrata wagi jest zależna od indywidualnych predyspozycji oraz tego czy będziemy się trzymali stricte przepisów. Podstawowa sprawa w tej diecie to zupa kapuściana, którą jemy codziennie. Przepis jest dość prosty. Potrzebujemy główkę kapusty, 5 cebul, 2 zielone papryki, seler naciowy, 5 świeżych pomidorów oraz przyprawy do smaku: pieprz, chilli jak ktoś lubi, może być również czosnek (nie dodajemy soli). Warzywa kroimy w kostkę, wcześniej pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Pokrojone warzywa (prócz cebuli) smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż staną się miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy w niej warzywa wcześniej smażone na patelni. Na samym końcu dodajemy przyprawy (przypominamy, że nie dodajemy soli).

Jakie są plusy oraz minusy owej diety? Plusem na pewno jest to, że trwa krótko. Jest łatwa w przygotowaniu oraz niedroga. Nie angażuje nas za mocno, ponieważ składniki diety są mocno ograniczone, a w większości jemy surowe warzywa. Minusów niestety jest więcej. Po pierwsze dieta jest dość monotonna. Nie jest ona odpowiednio zbilansowana, utrudnia wchłanianie witamin oraz może powodować bóle głowy czy rozdrażnienie. Dieta co prawda pozwala zrzucić kilka kilogramów, ale dalszym efektem może być tzw. efekt jo-jo. W diecie mamy deficyt takich składników jak żelazo, wapń, magnez – dlaczego? Ponieważ spożywamy bardzo mało mięsa, nabiału oraz produktów węglowodanowych. No i na koniec kapusta po prostu nie każdemu smakuje. Jakie składniki są dozwolone w diecie kapuścianej? Oczywiście warzywa, z kapustą na czele, owoce, ziemniaki, odtłuszczone mleko, mięso w postaci piersi z kurczaka lub wołowiny, może być chuda ryba, brązowy ryż. Do picia dużo soków, wody mineralnej i od czasu do czasu herbata. Nie używamy soli, nie jemy bananów, nie jemy grochu, kukurydzy czy fasoli.